Waarom is gezond eten belangrijk

Waarom is gezond eten belangrijk?

Over gezond eten wordt veel geschreven en beweerd. Voedseltrends volgen elkaar in rap tempo op en de ene voedingsgoeroe na de andere doet zijn of haar zegje op social media. Het lijkt haast onmogelijk om nog te weten wat écht gezond eten is en wat goed voor je is.

We weten dat je de gezondheid kunt optimaliseren met gezonde voeding, maar wat is nu eigenlijk een gezond eetpatroon? En hoe zorg jij ervoor dat je gezond eet en alle voedingsstoffen binnenkrijgt? Wij zetten alle belangrijke informatie voor je op een rij. Voel je goed, eet slim!

Wat is gezond eten?

Voordat we ingaan op de vraag ‘waarom is gezond eten belangrijk?’ is het essentieel om te weten wat nu eigenlijk gezond eten is. Over dit onderwerp kunnen de meningen flink uiteenlopen. Sommige mensen zweren bij een plantaardig dieet, terwijl andere mensen geloven dat brood ontzettend ongezond is. Het is dus niet verwonderlijk dat veel mensen geen kant-en-klaar antwoord hebben op de vraag ‘wat is gezond eten?’.

Het eten van verse groente is gezond voor je / Waarom is gezond eten belangrijk
Het eten van veel verse groente is gezond voor je

Gelukkig wordt er binnen de voedingswetenschap al decennialang onderzoek gedaan naar voeding, en specifiek naar gezond eten. En alhoewel er soms wat discussie is over bepaalde voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld kokosolie en vlees, en zijn de voedingswetenschappers het is grote lijnen met elkaar eens. Gezond eten is:

  • vooral natuurlijk en onbewerkt;
  • bij voorkeur biologisch;
  • zo min mogelijk fastfood en toegevoegde suikers;
  • veel verse groenten;
  • regelmatig vers fruit;
  • voldoende eiwitten uit vis, gevogelte en peulvruchten;
  • voldoende gezonde vetten uit vette vis, zaden en noten;
  • het aantal koolhydraten afgestemd op individuele behoeften;
  • en vooral volkoren producten.

Met deze richtlijnen uit de voedingswetenschap is het al een stuk eenvoudiger om toe te werken naar een gezonde leefstijl met veel gezonde voedingsstoffen, voldoende vezels, goede vetten en eiwitten en weinig slechte vetten. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? Waarom moeten we eigenlijk gezond eten?

Wat zijn de voordelen van gezond eten?

Je hebt vast wel eens gehoord dat het belangrijk is om gezond te eten. Maar waarom is dit eigenlijk? Wat zijn de voordelen van een gezond voedingspatroon en waarom zou jij van gezond eten ook een gewoonte willen maken?

Het bereiden van een gezonde maaltijd / Waarom is gezond eten belangrijk
Het bereiden van een gezonde maaltijd

Een gezond gewicht

Laten we beginnen met de voornaamste reden dat veel mensen hun dagelijks eetpatroon aanpassen: afvallen. Alleen al in ons land kampt de helft van alle volwassenen met overgewicht. Bijna 14 procent van de volwassenen heeft zelfs ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Deze obesitasepidemie heeft diverse oorzaken. Onze samenleving is erg ingericht op gemak en fastfood is makkelijker en goedkoper dan ooit. Als je als persoon weinig weet over gezond eten en bovendien aanleg hebt tot overgewicht, weinig financiële middelen hebt of veel kampt met stress, kan overgewicht makkelijk op de loer liggen.

Als je je eetpatroon omgooit, en meer focus legt op gezonde voedingsstoffen en een evenwichtig dieet, kun je grote stappen zetten richting een gezond gewicht. Dit begint uiteraard bij goede voorlichting: pas als je weet welke voedingsmiddelen je nodig hebt en welke voedingsmiddelen je beter links kunt laten liggen, kun je betere keuzes maken.

Voldoende goede brandstof

Ons lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig om te kunnen werken. Het is een ingenieus systeem waarbij alle stoffen een rol spelen in ons dagelijks functioneren. Er zijn maar liefst 50 voedingsstoffen nodig voor het reilen en zeilen van deze processen. Eiwitten zijn bouwstoffen voor lichaamscellen en leveren energie. Koolhydraten leveren ook energie en zijn vooral essentieel voor het functioneren van onze hersenen. Vetten, vooral goede vetten, zijn een goede brandstof voor ons lichaam, maar is ook een bouwsteen voor onze cellen en levert ook vitamines. En over dit vitamines en mineralen: ze leveren geen energie, maar zijn onmisbaar voor een normale ontwikkeling en goede gezondheid.

Een gevarieerd en gebalanceerd dieet levert voldoende brandstof en voedingsstoffen om al deze processen in ons lichaam te ondersteunen. Krijg je te weinig voedingsstoffen binnen? Dan gaat dat op den duur zijn tol eisen van je lichaam. Je krijgt een gebrek aan energie en kunt ziek worden. Het doel van eten en drinken is niet alleen vullen, maar ook voeden.

Gezonde voeding geeft ons energie / Waarom is gezond eten belangrijk
Gezonde voeding geeft ons energie

Voorkomen en genezen van bepaalde ziektes

Een langdurig of consequent tekort aan belangrijke voedingsstoffen kan veel negatieve gevolgen hebben. Het kan zelfs bepaalde ziektes veroorzaken. Veel ziektes waar mensen mee kampen zijn direct of indirect het gevolg van een slecht eetpatroon. Een gezonde leefstijl kan dus een enorme impact hebben op je welzijn.

Diabetes

Wellicht het meest bekende voorbeeld van de invloed van eetpatroon op de gezondheid is diabetes. Als je consequent ongezond eten consumeert, neemt het risico op diabetes flink toe. Door gezond te eten kun je dit risico flink verlagen. Je behoudt een gezond gewicht en voorkomt obesitas, een risicofactor van diabetes, en goede voeding kan de kans op diabetes verkleinen. Van deze voedingsmiddelen is door middel van wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat ze samenhangen met een risico op diabetes type 2: suikerhoudende dranken, rood vlees, bewerkt vlees en veel eieren.

Hart- en vaatziekten

Ook hart- en vaatziekten worden erg beïnvloed door leefstijl. Natuurlijk is ook erfelijkheid een belangrijke factor bij het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, maar stress, roken, weinig beweging en ongezonde voeding zijn erg bepalend bij het ontwikkelen van een hoge bloeddruk, een beroerte, aderverkalking, hartkramp en hartfalen. Als je gezond eet, kun je echter veel van deze symptomen juist verbeteren. Door op te passen met verzadigd vet, voldoende groente en fruit te eten, weinig zout te consumeren en te matigen met alcohol kun je al enorm veel verbeteren.

Kanker

Wist je dat voeding zelfs invloed kan hebben op het ontwikkelen en het verloop van bepaalde soorten kanker? Kanker is al jaren de voornaamste doodsoorzaak in ons land. Mensen overlijden vooral door longkanker en darmkanker: twee vormen van kanker die erg onder invloed staan van leefstijl.

Gezonde voeding verkleint de kans op ziektes / Waarom is gezond eten belangrijk
Gezonde voeding verkleint de kans op ziektes

Er is doorgaans niet één oorzaak aan te wijzen voor kanker, maar er zijn bepaalde factoren die de kans op kanker flink kunnen vergroten. Roken, luchtvervuiling, zonlicht en straling zijn bekende risicofactoren, maar ook voeding is enorm bepalend. Van bepaalde voedingsmiddelen is een direct risico op het ontwikkelen van kanker bekend, zoals alcohol, rood vlees, bewerkte vleeswaren en aangebrand eten.

Aan de andere kunt kan voeding ook een belangrijke rol spelen in het voorkomen en zelfs verbeteren van bepaalde vormen van kanker. Het is uit diverse onderzoeken duidelijk naar voren gekomen dat groente en fruit heel gunstig zijn om het lichaam te beschermen tegen kanker. De voedingsvezels helpen hierbij, maar ook de vitamines en mineralen zijn essentieel voor een goed functionerend lichaam. Ook peulvruchten en volkoren producten leveren goede vezels en bieden bescherming. Door deze elementen toe te voegen aan je eetpatroon zorg je voor een gezonde maaltijd en een bescherming tegen bepaalde typen kanker.

Een duurzaam eetpatroon

Gezonde voeding is niet alleen heel gunstig voor je eigen gezondheid, maar ook voor dat van de wereld. Wist je dat de elementen van een gezond voedingspatroon veel overlap vertonen met een duurzaam eetpatroon?

Gezonde voeding kenmerkt zich doordat het vers, natuurlijk en zoveel mogelijk onbewerkt is. Daarentegen wordt veel ‘ongezonde’ voeding gemaakt in fabrieken. Er komen veel productieprocessen bij kijken en dit kost energie, vereist verpakkingsmaterialen en veroorzaakt uitstoot. Dit alles is niet per se goed voor het milieu. Het zorgt voor luchtvervuiling, plastic afval en het opraken van diverse fossiele brandstoffen.

Gezonde voeding is vers, natuurlijk en zoveel mogelijk onbewerkt / Waarom is gezond eten belangrijk
Gezonde voeding is vers, natuurlijk en zoveel mogelijk onbewerkt.

Een gezond eetpatroon bevat ook maar een beperkte hoeveelheid vlees en vis. Vlees en vis leveren goede vetten, eiwitten, mineralen en vitamines, maar te veel kan een averechts effect hebben op onze gezondheid. De consumptie van vlees en vis is ook niet erg duurzaam. Het voeden en houden van vee is erg belastend voor de aarde en dat mag best wat minder. Het advies dat je kunt aanhouden voor vlees is om niet meer dan 500 gram vlees en vleeswaren per week te eten en de consumptie van rood vlees te beperken tot 300 gram per week. Maar minder mag natuurlijk altijd.

Conclusie

Gezond eten: er wordt veel over gezegd, maar lang niet alles is op waarheid berust. Daarom hebben we met dit artikel geprobeerd een duidelijk overzicht te geven van wat gezond eten nu eigenlijk is en hoe jij daar je voordeel mee kunt doen.

Gezond eten lijkt misschien lastig, maar met de tips in dit artikel kom je al een heel eind. Natuurlijk kan een schaaltje chips, een lekkere milkshake of een lekkere snack op zijn tijd geen kwaad. Als je vooral gezonde voeding eet, voed je jouw lichaam, verklein je het risico op diverse nare ziektes en houd je jouw gewicht consistent en gezond. En daarnaast is gezonde voeding ook nog eens goed voor het milieu. Gezond eten heeft echt niets dan voordelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *