eten op je werk

Gezond eten op werk: een aantal praktische tips voor een productieve werkdag

Een appel bij de lunch kan meer zijn dan alleen een gezond gebaar. Wist je dat jouw lunchkeuzes invloed kunnen hebben op hoe productief je bent op het werk? Voeding speelt een belangrijke rol in ons leven en de middagmaaltijd is daarbij geen uitzondering. Het kan lastig zijn om op het werk gezonde keuzes te maken, vooral als je weinig tijd hebt of als er niet veel gezonde opties in de buurt zijn. In deze blog geef ik een aantal leuke tips om toch gezond te kunnen eten op het werk.

1. De beste tijden om te eten voor optimale energie

Om tijdens je dag optimaal te presteren, is het belangrijk om gebalanceerde en voedzame maaltijden te eten. Vooral op het werk kan dit een grote impact hebben op hoe je je voelt en presteert. Hierbij is het belangrijk om niet in een keer al je voedingsstoffen binnen te krijgen, maar om het in kleinere porties te verdelen over de dag. Op je werk is de lunch het belangrijkste voedingsmoment van de dag, omdat het je de brandstof geeft die je nodig hebt om de rest van de werkdag scherp en actief te blijven. Neem dus vooral een gezonde lunch mee, dan maak je al grote stappen naar een gezond leven.

2. Maak een gevarieerde lunch

Bij het maken van een gezonde lunch is het belangrijk om een mix van eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen te hebben. Dit betekent dat je veel verschillende groenten en fruit, eieren, vis of vlees, kwark, noten en bonen kunt gebruiken. De beste lunch bevat alles wat je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Bij een vegetarische lunch is het nog belangrijker om gevarieerd te eten, zodat je alle benodigde voedingsmiddelen binnenkrijgt.

Een goede lunch zou ongeveer 30% van de energie moeten bevatten die je op een dag nodig hebt. Voor vrouwen komt dit neer op ongeveer 600 calorieën en voor mannen rond de 750 calorieën. Mealprepping is een handige manier om vooruit te plannen: je maakt maaltijden van tevoren en bewaart ze in de koelkast. Ook bruin brood en volkorenbrood zijn gezonde opties, vooral als je ze belegt met avocado, hummus, ei, magere kaas, hüttenkäse, pindakaas of gerookte zalm.

Door consequent gezondere keuzes te maken, waaronder een goede lunch, zul je merken dat je veel energieker wordt. Bewust zijn van wat we gaan eten tijdens het werk is niet alleen goed voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. Hoewel het soms wat extra tijd kost om deze gezonde veranderingen door te voeren, zal het uiteindelijke resultaat de moeite zeker waard zijn.

gevarieerde-en-gezonde-lunch
Een lunch moet alle voedingsstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft

3. Eet 1 stuk fruit na je lunch

Een gezonde dag kan niet zonder een stuk fruit. Fruit zit boordevol vitamines en voedingsstoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Door regelmatig fruit te eten, kun je je gewicht onder controle houden en helpen bij het voorkomen van ziektes. Op het werk kan een banaan je helpen om de middagdip na de lunch te verminderen en je energie te verhogen, zodat je ook aan het einde van de dag beter kunt presteren.

4. Vermijd overmatige suiker- en calorie-inname

Het is algemeen bekend dat een lunch met veel suikerhoudend beleg, zoals hagelslag, jam, chocoladepasta en vlokken, niet goed is voor onze gezondheid. Te veel van deze zoete producten op een boterham kan leiden tot extra lichaamsvet en zelfs een dipje in de namiddag veroorzaken. Ook al zijn appelstroop en speculoos misschien verleidelijk, ze zijn eigenlijk niet zo gezond vanwege hun hoge suikergehalte en gebrek aan belangrijke voedingsstoffen.

Als je brood met deze suikerige toppings eet, stijgt het suikergehalte in je lichaam snel. Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar het kan ook je energieniveau negatief beïnvloeden. Als je bij het ontbijt veel suiker eet, krijg je vaak ook later op de dag nog meer trek in zoete snacks. Dit kan leiden tot een eindeloze cyclus van suiker eten.

5. Drink voldoende water

Ondanks dat deze blog eigenlijk over voeding gaat, wil ik alsnog benadrukken dat je ook genoeg water moet drinken om je energiek te voelen. Water drinken helpt onze hersenen goed te werken, houdt ons scherp en helpt ons lichaam om afvalstoffen kwijt te raken. Met andere woorden, het heeft rechtstreeks invloed op hoe gezond we zijn en hoe we ons voelen.

Om ervoor te zorgen dat we op het werk genoeg water drinken, kunnen we gewoontes aannemen zoals een glas water drinken na elke kop koffie. Wil je echt gezond bezig zijn, dan kun je beter helemaal stoppen met het drinken van koffie. Kies dan liever voor een kop thee. Ook kun je ervoor kiezen om een waterkan op je tafel te zetten, zodat je eraan herinnert wordt om water te drinken. Hierdoor zul je minder snel naar ongezonde opties, zoals de koffiemachine, grijpen.

waterflessen in een schap
Probeer je koffie op het werk te vervangen voor een glas water

Gezonde keuzes maken tijdens een drukke werkdag

Gezond eten kan een uitdaging lijken op drukke dagen, vooral als je een volle werkdag voor de boeg hebt. Maar met de juiste trucjes kun je ook op hectische dagen gezonde maaltijden op tafel zetten. Begin bijvoorbeeld in het weekend met het klaarmaken van een gezonde maaltijd voor de volgende dag. Denk aan het koken van volkoren pasta, het roosteren van groenten, of het bereiden van een grote portie quinoa of couscous. Dit zijn allemaal gezonde opties die je makkelijk kunt gebruiken om de dag erna verschillende een gezonde maaltijd te maken.

Een andere handige tip is om te kiezen voor voorgesneden groenten. Deze maken het bereiden van een snelle en gezonde maaltijd super makkelijk. Ze besparen je tijd en zorgen er toch voor dat je genoeg belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Voor die momenten waarop je echt geen tijd hebt, is het slim om een voorraadje gezonde snacks en volkoren producten op kantoor te hebben. Op die manier kun je ook op drukke dagen gezonde keuzes maken, zelfs als je weinig tijd hebt.

Een andere handige truc is om tijdens het koken van het avondeten alvast een gezonde lunch voor te bereiden. Dit kan zo simpel zijn als het koken van een extra portie of het maken van een salade met dezelfde ingrediënten die je toch al voor het diner gebruikt, zodat je dit ’s ochtends meteen mee kan nemen.

En tot slot, overweeg om samen te werken met een collega om elkaar te motiveren om gezonde maaltijden te stimuleren op het werk. Jullie kunnen samen lunchplannen maken of elkaar herinneren om genoeg water te drinken. Een beetje steun kan een grote invloed hebben op je gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *